Föreläsning: Psykologisk trygghet

Av Utbildning

Psykologisk trygghet för välmående individer, team och organisationer

WEBBINARIE • FÖRELÄSNING • WORKSHOP

PSYKOLOGISK TRYGGHET för välmående individer, team och organisationer – är ett inspirerande webbinarie med Agnes Mellstrand och Åsa Lindell där ni får en genomgång av de viktigaste rönen kring psykologisk trygghet. Vi kommer även att ge er en guidning i vad vi som ledare och medarbetare kan göra för att främja den psykologiska tryggheten – vilka beteenden som bidrar och vilka som hindrar.

Webbinariet ger utrymme för att ställa frågor, egen reflektion samt dialog med andra deltagare. Något som också brukar uppskattas är när vi gör en unik survey för just ert team eller företag (valfritt).

Vill ni hellre att vi kommer till er? Det finns naturligtvis möjlighet att skräddarsy föreläsningen som då även kan omfatta en fördjupad dialog i form av en workshop.

Varför är psykologisk trygghet så viktigt?

Psykologisk trygghet präglas av att ha ett fokus på lärande vid utmaningar, kriser och vid misstag.

Studier visar att psykologisk trygghet är en avgörande faktor för hur individer, team och organisationer presterar, vilket i sin tur påverkar andra framgångsfaktorer.

I tider av ständig förändring och oförutsägbarhet blir det än viktigare att befinna sig i en psykologiskt trygg miljö.

En miljö där tilliten inom gruppen är hög, där alla känner sig accepterade och vågar förmedla sina tankar och åsikter
– utan att riskera något.

Kontakta mig för bokning:

+46701463363

asa@asalindell.com

www.asalindell.com

Psykologisk trygghet för välmående individer, team och organisationer

Webbinarie • föreläsning • workshop

Produktblad för nedladdning:

Produktblad (PDF)

Vandring i Franska alperna

Av Vandring

Vi har vandrat upp längs berget några timmar, vi har gått i marker och längs grusade vägar. Vi är trötta på ett härligt sätt. Plötsligt öppnar sig skogen framför oss och vi kliver rakt ut till en fantastisk vy. Det är oer- hört, hisnande. Vi står på toppen av världen och blicken kan löpa fritt åt alla håll. Vi är helt ensamma, det är absolut stilla och helt tyst. Det är vad alpvandring är för mig; ett intensivt lyckorus som måste upplevas. Dit vill jag ta med dig!

Den här vandringen blev en succé för två år sedan. Förra årets vandringar fick av naturliga orsaker ställas in. Nu lockar Alperna igen! Det finns möjlighet att välja nivå på vandringen: du kan gå en som är lite tuffare, med höjdskillnader på cirka 1 000 meter, eller en som är lättare. Oavsett vilken, kommer du att uppleva den fantastiska utsik- ten över Europas högsta berg, Mont Blanc. Och givetvis tillsammans med ett synnerli- gen trevligt sällskap!

Under resan kommer vi också att vara med på en härlig provning av lokala mat- och dryckesspecialiteter hos Massimo, byns urcharmige delikatesshandlare.

Nämnde jag att huset jag hyrt har en egen boulebana och två terrasser?

Vandring

Alla vandringar med VANDRA MED! sker i små grupper och bortom allfartsvägarna. Våra vandringar i franska alperna är från medel till svåra. Det går att välja lättare alter- nativ, då kan det bli någon dag utan guide, men med ordentlig vägbeskrivning och väl utmärkta leder. En dag går vi rakt upp från byn, Praz-sur-Arly. Efter ett par timmar når vi den lilla fäbodvallen, där vi får sällskap av gårdens djur när vi intar en lätt lunch. Har vi tur bjuder ägaren på sin specialitet; granbarrsprit. En liten en, som tar oss upp på kammen och den vidunderliga utsikten.

En annan dag tar vi lokalbussen två byar bort, och efter en ganska ordentlig stigning når vi kammen och vandrar hemåt. Matsäcken smakar extra gott denna dag! Självklart har vi utsikt över Mont-Blanc när vi filosoferar över livet där på 1 900 meters höjd. En tredje dag, kan de som vill, och om vädret är med oss, göra en riktig toppbestigning, upp på över 2 500 meter. För de som hellre vill göra en lätt eller medelvandring finns det andra alternativ på samma plats. Tänk vad mycket vi har att berätta kring lunch- bordet på den lilla bergsrestaurangen där vi möts för en god lunch!

Den sista dagen går vi en enklare morgonvandring innan tar av oss kängorna och lämnar byn. Det finns många fantastiska vandringar i området – viktigt att komma ihåg är att vi är i Alperna där det ofta är brant vissa sträckor. Detaljerad vandringsplan bestäms efter väder i anslutning till resan.

Boende

Vi bor i ett nybyggt hus ca 500 meter ovanför centrum i Praz-sur-Arly. Huset är underbart, med alla bekvämlig- heter man kan tänka sig och fullt utrustat. Det finns två terrasser med utsikt över dalen och gott om plats att umgås även inomhus. Den egna boulebanan lockar fram vinnarskallarna och skulle vi frysa finns det bastu. Bero- ende på antal kan några inkvarteras i hus eller på hotell i närheten, och har då tillgång till allt vad vårt hus har att erbjuda. Byn är en alpby på ca 1 000 meters höjd med en handfull restauranger, några affärer och mest traditionell bebyggelse.

Huvudattraktionen är bergen med vandring på sommaren och skidåkning på vintern. Vill du bo på annat sätt, hör av dig så kan vi ändå vandra ihop!

Mat, dryck och övriga aktiviteter

Vi lagar frukost och två av middagarna tillsammans. Kanske blir det raclette en kväll? Till vandringarna tar vi med matsäck eller tar in på någon av de mysiga bergs- restaurangerna. En sen eftermiddag besöker vi byns delikatesshandlare, Massimo, som bjuder på en underbar provning av lokala specialiteter, vin, ost, chark. Eftersom han är från Italien kan man också få en liten smakbit av något mer sydländskt. Min personliga favorit är hans tryffelost. Den är gudomlig!

Övriga två kvällar är det upp till deltagarna att bestämma om det är matlagning eller restaurangbesök som står på schemat. Kanske behövs inte ens någon middag efter besöket hos Massimo? Ett tips är att besöka en nyöppnad restaurang strax utanför byn, där man skapat en modern krog i en flera hundra år gammal lada. Vi tipsar och hjälper gärna till med bokning!

Reseinfo

Närmaste tågstation heter Sallanches, ca 20 kilometer från Praz-sur-Arly. Därifrån går det att ta taxi eller buss om man kommer med tåg. Förbindelserna går dock inte helt regelbundet. Närmaste flygplats är Genève, ca 90 kilometer med en restid på strax över timmen med bil. Gemensam transfer t/r från Genève kan bokas mot tillägg (upphämtning kl 15 ankomstdag, avfärd kl 11.30 avresedag).

Resans pris

I vandringspaketet ingår
Priset för denna resa är 7 950:- och inkluderar
• Boende i dubbelrum (enkelrum mot tillägg).
Tilldelning av boende är beroende på önskemål
och bokningsdatum.
• Lokal transport till vandringar och gemensamma
aktiviteter
• Frukost samtliga dagar; baspaket inklusive bröd, olika pålägg, te/kaffe, yoghurt och ägg
• Matsäck till 2 vandringar; baspaket
• Informationsmingel med välkomstdryck
• 2 gemensamma middagar inklusive dryck
• 4 guidade vandringar med svensk eller
engelsktalande guide
• Vin & delikatessprovning med extra allt!
• Vandringskarta & packlista
Kostnader som tillkommer
• Transport till Genève med valt färdmedel
• Transfer t/r Praz-sur-Arly mot tillägg
• Lunch på restaurang en dag
• 1-2 middagar på restaurang/självhushåll
• Personlig försäkring

Det finstilta

Anmälningsavgift om 1500 kr betalas senast 10 dagar efter bokning. Resterande avgift betalas senast 2 veckor innan avresa. Om jag som arrangör tvingas ställa in arrangemanget återbetalas inbetalade pengar.
Med tanke på osäkerhet kring Corona rekommenderas avbokningsbara biljetter. Kolla extra noga med ditt försäkringsbolag.

Anmälan

Sker via mail eller telefon till Åsa Lindell asa@asalindell.com
+46 701 46 33 63

Om Åsa

Åsa Lindell är föreläsare, moderator och certifierad facilitator. Hon inspirerar och leder möten och workshops om bland annat möteskultur, förändring, levande värdegrund och bemötande.

Åsa har en bakgrund som organisationskonsult och kommunikationsdirektör i stora bolag som Schenker, Stena Line och Lindex, har varit verksam som chef inom Styrelseakademien och Företagarna och anlitas av alla tänkbara branscher tack vare sin breda bakgrund.

+46701463363

asa@asalindell.com

asa.lindell@lorensbergs.se

www.asalindell.com

www.lorensbergs.se

Våra vandringsnivåer

LÄTT

2-3 timmars vandring i lätt kuperad terräng. Höjdskillnad på cirka 200-300 meter.

MEDEL

3-4 timmars vandring i mer kuperad terräng. Höjdskillnad kring 500 meter.

MEDELSVÅR

4-6 timmars vandring, inklusive brantare lutning, både upp och ner. Höjdskillnad ofta över 700 meter.

SVÅR

5-8 timmars vandring, med mer än 1000 meters höjdskillnad.

Vi behöver samtala om vår samtid

Av Okategoriserat

Orden är Kristina Alexanderssons, en av deltagarna på Vetenskapsfestivalens Lärarkonferens. #vetfestgoteborg som jag hade glädjen att moderera förra veckan. Kristina, från Internetstiftelsen, lyfte vårt varande och vårt lärande i samtiden kopplat till digitalisering, makt och demokrati. I skolans värld behövs det samtal i klassrummet som en grund för att lära och reflektera kring hur man utvecklar ett gott medborgarskap baserat på empati och civilkurage. Min reflektion i efterhand handlar just om vikten (och ofta frånvaron) av samtal kring hur vi vill ha det och behovet av insikt kring vem som säger vad och varför på Internet. Vi kan alla behöva någon form av modern källkritik!

Konspirationsteorier en del av vår tid

För inte så många år sedan var begreppet konspirationsteorier något ganska avlägset utan nämnbar koppling till vårt samhälle, åtminstone i min värld. Idag ser det helt annorlunda ut. Publiken, hundratals lärare och annan skolpersonal, svarade (kanske inte så överraskande) att de nästan alla mött teorierna i skolan. Oroande är att 75 % kände att de saknade verktyg för att hantera dem.

Andreas Önnerfors tydliggjorde vad det handlar om: teorierna kännetecknas av en sammanblandning av sant och falskt och rätt och fel, dvs både kunskapsteoretiska och etiska resonemang. Jag tror att vi är många som behöver lära oss mer och fördjupa vår förståelse inom området. Själv erkänner jag att jag hör till dem som någon gång lite raljant ryckt på axlarna och småleende sagt ”De är inte kloka de här foliehattarna”. Det behövs betydligt mer än så. Christer Mattson uttryckte kunskapsbehovet på följande sätt: 1. Vi behöver veta vilka teorierna är. 2. Vi behöver förstå vilken funktion de fyller. 3. Vi behöver lära oss hur vi kan möta dem. 4. Vi behöver undervisa om dem. Mina Dennert, generalsekreterare för #jagärhär, numera spridd till 15 länder tydliggjorde hur organisationen jobbar med positiv smitta i sociala medier. Att bemöta teorierna med fakta, lugn och utan affekt har stor visat sig ha stor betydelse. Vi behövs alla där ute! Något mer som behövs är fortbildning för lärare och en minskning av glappet mellan skolan och forskningen enligt Åsa Fahlen  Lärarnas Riksförbund.

Själv tänkte jag: Vi behöver samtala om vår samtid.

Ingen alternativ text angiven för den här bilden

Flera av mina vänner har dyslexi. En av dem uttrycker sig så här om sin skoltid: ”tänk om jag inte hade definierats av alla röda bockar, tänk om jag inte hade dumförklarats, tänk om jag fått mer tid för proven”. Idag är vi sannolikt mycket bättre, men det finns fortfarande mycket att göra. Någon som gör är Essi Alho med kollegor på Prinsparets stiftelse. Stiftelsen jobbar även för trygghet på nätet. Det finns ett enormt behov av insatser då ungefär 50 % av alla unga säger sig uppleva hat & hot på nätet. Hälften av våra unga! En av stiftelsens hörnpelare är att involvera både personal och föräldrar samt ha öppna samtal med eleverna i skolan. Jag fastnade för en gammal hederlig sanning nämnd av Essi: ”It takes a village to raise a child”. Vi har alla ett ansvar!

It takes a village to raise a child

Hjärnforskaren Sissela Nutley forskar om hjärnans utveckling och vårt användande av digitala medier. Hon kombinerar även vetenskap med kulturens kraft för att sprida kunskap på ett sätt som berör. Hjärnforskningen är tydlig; vi kan inte behålla vårt fokus om vi multitaskar om multitaskandet kräver att vi aktiverar arbetsminnet. 80 % av eleverna multitaskar vid läxläsning – vilket med andra ord kan ha en negativ inverkan på inlärning och skolresultat. Kunskapen om detta behöver göras tillgänglig på ett sätt som gör att eleverna känner att det berör dem.

Vi behöver lära och lära ut om hur våra hjärnor fungerar

Vi vet att goda exempels makt är stor, så även på Lärarkonferensen. Ett av dem är Visättraskolan i Huddinge som lyckats med omvandlingen av sin skola med fokus på trivsel, trygghet och skolresultat. För alla. Tillsammans med forskaren Ingrid Hylander har rektor Semira Vikström och bitr rektor Erik Hall skrivit boken Elevhälsa i praktiken – så gör vi. På min fråga om vad de skulle sätta främst på en lista med råd till andra som vill ta steg i elevhälsoarbetet blev svaret: utgå från en tydlig vision med koppling till det systematiska kvalitetsarbetet och låt elevhälsan bli en angelägenhet för alla på skolan. Koppla på roliga lustfyllda aktiviteter som inkluderar all personal och tänk brett. En av framgångsfaktorerna har varit Rastverksamheten, där aktiviteter, trygghetsvärdar och olika rasttider inte bara bidragit till elevhälsan utan även till mer lugn och ro i klassrummet, därmed även till bättre resultat. #roligareraster

Vi behöver samtala om vår samtid.

Sophie Dow startade Salvesen Mindroom Centre efter att hennes dotter Annie kom till världen med ett neurologiskt handikapp. Organisationen hjälper inte bara familjer med stöd och hjälp utan arbetar även aktivt för att förflytta medvetenhet och attityder kring neuropsykiatriska funktionsvariationer – en ofta ensam kamp för dem som drabbas. Genom att organisera sig, öka synligheten och jobba med forskning och evidens gör Sophies organisation ett enormt viktigt arbete med utgångspunkten att alla hjärnor är lika mycket värda. En självklar utgångspunkt egentligen eller hur?

Alla hjärnor är lika värda. Det behöver vi också prata om.

Lärarkonferensen innehöll mångt mycket mer; kring digitalisering, entreprenörskap, hållbarhet och ungas attityder till kunskap och lärande. På vetenskapsfestivalen.se finns hela dagen streamad i fyra fina portioner. Bara att ta en smakbit. Eller två. Mycket klokskap om vår samtid och den framtid vi vill skapa. #lärande #dialog #samtal #moderator #framtidensskola

Ingen alternativ text angiven för den här bilden

Ett år av förändring på livets grusade stig

Av Okategoriserat
Det är exakt ett år sedan. Dagen då jag ledde en av många utbildningar i att driva förändring. Dagen då kursdeltagarna blev kallade till ett chefsmöte på lunchen. Dagen då de kom tillbaka och sa att alla utbildningar var inställda. Vi tittade lite generat på varandra och undrade. Vad gör vi nu? Du är ju ändå här sa de. Vi fortsätter. Jag erbjöd dem att lägga till en stund om att leda digitala möten. För det skulle de nog behöva. Där och då började min digitala omställning men det visste jag inte då. Jag var fortfarande i chockfasen av den gamla hederliga förändringskurvan. Inom ett par dagar hade alla mina uppdrag ställts in. Den efterlängtade alpresan likaså. Jag var fortfarande inte i insikt. Men någon gång i veckan tog jag mig samman. Gjorde en plan för min digitala omställning. Kom överens om att börja leverera kurser i digitala möten och resan hade börjat. Den yttre resan i alla fall. Den som handlade om att lära sig zoom, göra om kursmaterial, föreläsningar, skaffa extra utrustning till dator och kontor. Den inre resan handlade delvis om mina förändringsreaktioner.  Jag kan i efterhand se att jag rusade genom förändringskurvan på många sätt. Ett par dagars chock, lite insikt och motstånd på det och sedan rätt in i acceptans och bearbetning. Det fanns inte mycket motstånd. Jag blev nyfiken. Ville utforska. Lära mig nytt.

Men det fanns en annan dimension på den inre resan, i mina ögon långt viktigare. Och det är en resa som pågår än. En mer existentiell resa som handlar om vem jag är, vad som är viktigt i livet och hur och med vem jag vill tillbringa det med. När man får mer tid att reflektera, när de 20 restimmarna per vecka plötsligt ägs av mig och inte ett flygbolag, en taxi eller ett hotell händer det något efter en tid. När jag, det sociala monstret, inte längre kastar mig mellan sociala aktiviteter utan träffar några få människor blir relationen till mig själv viktigare. När jag pga föräldrarnas ålder, corona och sjukdom flyttar in i mitt flickrum under en tid och sedan dess besöker dem flera gånger per vecka blir det tydligt vad som kommer först. När dottern och sonen tillfälligt flyttar hem för att jobba och plugga på distans byggs en annan, vuxnare relation med dem som flyttat hemifrån i tidig ålder. När mina fantastiska planer på att utveckla mina alp- och medelhavs-vandringar ställs in (där var de mest motstånd får jag erkänna) börjar jag vandra lokalt. Och upptäcker mängder av vackra platser, alldeles framför ögonen. Nu har det gått ett år. Den yttre resan är numera ett ganska harmoniskt tåg av digitala föreläsningar, workshops, moderationer och utbildningar. Den inre är en långsam, mer medveten vandring på livets stig. I sällskap av mig själv, som jag numera uppskattar att umgås med. Och varje fredag dansar vi i köket min särbo och jag.

Att skapa ny mening

Av Okategoriserat

Jag brukade föreläsa om komplex förändring. Om när oförutsägbarheten ökar. Om när ingen, inte ens chefen, har svar på alla frågor. Om när vi inte längre kan veta att A leder till B, eller kanske snarare då vi vet att något oförutsett kommer att inträffa idag med. Vi vet bara inte vad, eller hur det påverkar oss.

Innan dess brukade jag föreläsa om kris, och vad som händer med oss när livet vänds upp och ned. Men framförallt om vad vi kan göra för att bygga motståndskraft när livet utmanar. Motståndskraft i bemärkelsen; minska risken att fastna, minska risken att hamna i psykisk ohälsa, minska risken att inte komma vidare. Med det menar jag inte att vi ska bita ihop, hålla tyst och svara ”allt är bra, när det är precis allt annat än utom det. Snarare att vi behöver rusta oss för att bygga vår motståndskraft och att en del av det kan vara att våga vara i det som just då är som svårast.

Sedan Corona pandemin kom till oss i våras har jag gått och grunnat på det här en del. För nu är vi ju i ständig ovisshet, ingen vet vem som har rätt, eller hur morgondagen ser ut. Många av de tidigare rationella förklaringsmetoderna, sambanden och analyserna fungerar inte längre. Inte ens för dem som är experter på virus, nationalekonomi, arbetsmarknad eller affärsutveckling. Många av oss är i en form av i en form av lågintensiv kris. Frågor dyker upp. Kommer jag att fortsätta vara permitterad? Finns min bransch kvar i morgon? Vad händer om jag, eller min partner, blir smittad? Kan jag resa och hälsa på moster som ligger ensam på äldreboendet sedan i mars? Andra är i en mer uttalad kris. Kanske har en närstående dött. Kanske är jag 60 år och varslad i en bransch som tappat 80 % av sin omsättning.

Mitt grunnande har fått mig att gå tillbaka till mina tidigare föreläsningar om kris, baserat på min bok En fot i golvet, om en resa genom landet Kris, och med utgångspunkt i den krisforskning som bedrivits under 2000-talet och de viktiga faktorer som kan bygga motståndskraft, oavsett typ av kris eller svår situation. De jag framförallt tänker på är:

1.    Självtillit – om att tro på vår inneboende kraft och mota bort den inre kritikern.

2.    Socialt stöd – om grundläggande stöd från människor i vår närhet.

3.    Skapa ny mening – om att identifiera vår egen och organisationens nya mening och skapa nya mål.

Vi vet inte om vad som sker i morgon. Vi vet inte när vaccinet kommer. När vi kan kramas igen. När vi kommer att kunna ha en vanlig afterwork, kick-off eller spontant åka iväg på en resa. Men vi vet att vi behöver vara uthålliga, att vi behöver ta hand om oss själva, och varandra. Inte på låtsas. Utan på riktigt. Över tid. Vi vet att vi behöver fortsätta utveckla digitala möten. Även de på riktigt. Vi får inte låta oss nöja med att de är i bästa fall ok, vi behöver vara närvarande, bry oss om och skapa motivation och engagemang även när vi inte är i samma rum.

Vi behöver ha saker att se fram emot. Nya saker. Ny mening. Ibland kan det vara så enkelt som en skogspromenad och komma hem med lysande gula svampar i fickor och påsar. Eller ett gott samtal med kollegan på lunchen som blev omvandlad till promenad och medhavd sallad. Jag vet att jag behöver jobba med just den nya meningen, jag vet att jag behöver skapa längtan efter ny mening. Tänk om vi kan hjälpas åt?

Omställd och klar?

Av Ledarskap

Sedan några år har jag föreläst, faciliterat, modererat och utbildat på temat förändring. Jag har länge varit fascinerad av komplexitet, den förändring som ställer nya krav på såväl ledarskap, medarbetarskap och beteende. @Mia Liljeberg var en av mina samtalspartners och vi kunde sitta i timmar och diskutera komplexitet och oförutsägbarhet. På @lorensbergs genomförde vi workshops i att hantera polariteter, både och i dagligt tal, och jag blev ännu mer intresserad av ämnet. Både arbetsmässigt och personligt. Och så kom C! Tala om oförutsägbarhet, komplexitet och polariteter! På alla plan; det samhälleliga, det organisatoriska, det relationsmässiga och det personliga.

Digital transformation i möteskulturens tjänst

Att verka som föreläsare, moderator, facilitator och ledarutvecklare var inte det mest efterfrågade yrket i mars.  ”Hej, jag undrar om ni behöver en moderator på en konferens snart?” Samtliga mina uppdrag försvann på ett par dagar. Då är man inte kaxig som egen företagare. Men eftersom jag under många år arbetat med möteskultur dök det direkt upp ett behov som jag kunde bidra att tillgodose. ”Hur vi kan skapa digitala möten som engagerar, motiverar och leder till resultat”. Jag utvecklade ett par koncept, främst för chefer, kring att leda på distans, och märkte att man med små medel kan göra stor skillnad. Mer förberedelser, tydliga spelregler, större fokus på interaktivitet och att våga bjuda på sig själv är några exempel.


Några framgångsfaktorer

Jag är inte och kommer aldrig att bli en tekniknörd. Men att designa, genomföra och skapa en process kring digitala möten blev jag snabbt riktigt bra på. Förmågan att nätverka och fråga andra om de kan bidra med det jag inte behärskar fullt ut blev ett lyckokast. Både för mig, uppdragsgivarna och andra konsulter som behövt uppdrag under denna knepiga tid. Den generositet och samskapande som många visat under denna tid gör mig rent ut sagt lycklig! Nya samarbeten och nya roller har vuxit fram. Tack alla som bistått mig! Som Humle @mariealfredsson, @hassecarlsson och @jantern.

Vi vet alla att det kan gå fel. Vi vet att det ofta händer något som påverkar ljud och bild. Ibland är det den mänskliga faktorn och ibland något annat. Under den läroperiod vi befinner oss i just nu är det ok. Vi klappar oss själva och varandra digitalt på axeln och säger något tröstande i stil med: ”det hände mig också i förra veckan…” Kanske kan det bidra till en mer tolerant attityd även framåt? En attityd som även inrymmer en ökad grad av lösningsfokus.

Sist men inte minst, och det må låta som en klyscha, gäller det att våga. Våga kasta sig ut i ett område där man har mindre kontroll, där oförutsägbarheten är större, där ingen har svaret på alla frågor och där agilitet och lärande utvecklas i realtid. Med andra ord precis det som komplexitet handlar om. Jag vågade!

När vårens sista uppdrag var avklarade hade jag gjort inte mindre än 31 digitala möten, utbildningar, workshops och seminarium. Jag hade varit digital moderator på en årsstämma för ett företag verksamt runt om i världen. Jag hade genomfört ett hybridevent (föreläsare och facilitator) med deltagare både i rummet och runt om vid sina skärmar. Och jag hade gjort 0 fysiska möten. Noll. Nada. Zero.

Jag märkte dock att jag var trött. Tröttare än vanligt. Omställning har sitt pris. Osäkerhet och mindre kontroll kostar. Min akilleshäl, min ömma punkt när det blir för mycket är sömnen. Ibland drabbas jag av mardrömmar. Vårens drömmar har haft ETT tema. Teknikstrul! Som drömmen då jag skulle föreläsa på en enorm arena med tusentals huvuden i publiken och jag frågar om de har en fjärrkontroll till datorn att låna ut. Någon pekar på en stor apparat, med en sisådär tusen knappar och säger ointresserat: “Du kan ta den. Men ljudet verkar inte fungera i dag. Så du får prata högt.” Innan jag vaknade hade jag insett att jag ändå inte hade med mig min presentation så vad gjorde väl det att det varken fanns fjärrkontroll eller ljud. Vaknade kallsvettig. Och lättad att det trots allt var en dröm.

Är jag då omställd och klar? Nja… Omställningen fortsätter liksom lärandet. De flesta av höstens uppdrag är omgjorda till digitala versioner. Det jag i sommar behöver fundera över är vad min väg i detta ska vara. Hur bidrar jag som bäst? I vilka roller vill jag vara?

Redan nu vet jag att det blir förändringsledning även digitalt. Tredagarskursen för chefer ska göras om. Det blir grymt spännande att sätta tänderna i. Liksom den stora europeiska konferensen där jag är moderator på distans med bara några få gäster i studion.

Vandringsatsning som fick ställas om

Min passion är vandring. Allra mest gillar jag att vandra i alperna. Under de senast 10 åren har jag släpat med ett hundratal vänner, bekanta och familjemedlemmar på diverse vandringar runt om i världen. Många har frågat om råd, tips och undrat varför jag inte utvecklar egna resor. Efter något års funderande prövade jag mina vingar förra hösten. Jag tog med mig en grupp till den del av alperna som jag känner till bäst och tycker oerhört mycket om. Någon dal från Chamonix, med utsikt över Mont Blanc, finns makalöst fina och varierade leder. Solen sken. Huset jag hyrde var fantastiskt, man behövde bara sträcka sig lite från terrassen för att se självaste Mont Blanc och byns delikatesshandlare var på sitt allra bästa humör vid provningen som ingick.

Min oro över att min känsla av frihet skulle berövas mig då jag arrangerade vandringsresor kom på skam och jag bestämde mig för att satsa på vandring som en del av mitt erbjudande. För att få vandra mer, för att fler ska inse det ljuvliga, kraftfulla i att gå upp och nedför ett berg.

Eftersom jag är den jag är, tokig och passionerad, skapade jag inte mindre än fem vandringsresor under 2020. Tåg till Nice för kustnära vandring med tågentusiasten @mariaundewesterberg, vinvandring kring Genève, vandring och reflektion i min favoritby i Provence och två alpvandringar stod på programmet.  Men medan min omställning yrkesmässigt gick blixtsnabbt så stack jag huvudet i sanden längre när det gällde mina vandringar.  Visst skulle det gå att resa i maj? Det är ju flera veckor bort… Jag ville inte, vägrade, vågade inte tro att min stora satsning skulle bli inställd. Det var ju nu jag skulle förverkliga min dröm!

Så småningom insåg jag att vårens resor inte skulle bli av. Då vidtog omställning nummer två. Om jag inte kan gå där, så får jag väl gå här. Sedan dess har det blivit ett 30-tal vandringar lokalt. Jag började med Gotaleden, som tog mig från Alingsås till Göteborg i ett par etapper. Just nu gäller sjö tema. Vet ni hur många sjöar man kan gå runt i detta land? Många! Människor hör av sig och vill följa med, ibland hänger ett par stycken på och någon gång då och då går jag själv och på köpet har jag fått en riktig vandringsvän @lenagrönqvist, som ofta gör mig sällskap. Tillsammans har vi utvecklat ett enkelt recensionssystem för vandringar. På en skala 1-6 och i sex kriterier ger vi kängor i betyg.  Båda veckans vandringar var fantastiska och fick 5 eller 6 kängor i de flesta kriterier, inte minst i överraskningskategorin. Vad sägs om fyra övergivna vackra hus och en övergiven husvagn mitt ute i skogen, bara att flytta in!

Så jag frågar mig igen. Är jag omställd och klar? Nej absolut inte! Jag vill fortsätta att utveckla lokala vandringar, kombinera dem med mina andra uppdrag och bidra till att vi både kommer ut mer i naturen, rör på oss, och hittar goda mötesplatser med utrymme för dialog långt ifrån konferensrummen. MEN jag drömmer också om fortsatta vandringar söderut. Visst kommer jag iväg till Alperna i början hösten? Alpbyn väntar, huset är hyrt och Massimo står redo med sina delikata specialiteter. Vill du följa med?

Nu väntar omställning nummer tre, den kanske svåraste för mig; att ställa om till semester. Jag gör ett försök att bli mer analog från och med denna vecka. Och ser ni mig här i sociala medier – säg till mig att koppla ned och gå och vandra.

Leda medarbetare på distans?

Av Utbildning

Stöd och verktyg för din omställning till ett närvarande digitalt ledarskap

Vårt arbetssätt har över natten förändrats drastiskt. Visst har många av oss jobbat på distans någon gång ibland, visst har globala team samarbetat i virtuella möten, men nu är allt annorlunda. I den snabba och oförutsägbara förändring som vi nu befinner oss i, sätts vårt ledarskap på prov. Hur ska du behålla det närvarande ledarskapet när dina medarbetare inte längre finns på jobbet? Hur ska du stötta dem nu när du inte längre möter dem på morgonen vid kaffemaskinen?

Som ledare behöver du göra en plan för hur arbetet ska organiseras och framförallt hur vi ska fortsätta mötas, i det dagliga operativa såväl som i det strategiska. Utmaningen är att bibehålla känslan av kompetens och tillhörighet, det som skapar den inre motivationen, det som gör att man vill bidra och engagera sig!

Som ledare behöver vi också känna av vilka som kan behöva extra stöd och erbjuda dem det. På samma sätt behöver vi hålla kontakten med våra andra intressenter, kunder och leverantörer i denna osäkra tid. Relationerna blir om möjligt än viktigare, och därför även ditt sätt att kommunicera, lyssna, coacha och interagera med andra.

I mina roller som coach, föreläsare, moderator, facilitator och ledartränare kan jag stötta dig och din organisation även i denna förändringens tid. På nya arenor och forum. Med samma engagemang och närvaro.

Om Åsa

Åsa Lindell är föreläsare, moderator och certifierad facilitator. Hon inspirerar och leder möten och workshops om bland annat möteskultur, förändring, levande värdegrund och bemötande.

Åsa har en bakgrund som organisationskonsult och kommunikationsdirektör i stora bolag som Schenker, Stena Line och Lindex, har varit verksam som chef inom Styrelseakademien och Företagarna och anlitas av alla tänkbara branscher tack vare sin breda bakgrund.

+46701463363

asa@asalindell.com

asa.lindell@lorensbergs.se

www.asalindell.com

www.lorensbergs.se

MITT BIDRAG

Digital omställning i ledarskapet. Rådgivning kring att leda på distans; så behåller jag ett närvarande ledarskap och hittar mitt sätt att leda i det nya.

Engagerande operativa möten digitalt; funktionalitet, facilitering, interaktivitet i vardagsmöten. Träning och genomgång av verktyg och förhållningssätt.

Dialog och process; work-shop och dialogmöten digitalt. Design, facilitering och moderering.

Coachning av ledare som behöver stötta sina medarbetare i kris, osäkerhet, omställning. Digitalt eller ansikte mot ansikte. Min bok En fot i golvet – Om en resa genom landet kris ingår.

Föreläsning: Konsten att leda på scen för alla mötesledare. Virtuell föreläsning med möjlighet till interaktion.

Föreläsning: Leda och leva i förändring. Virtuell föreläsning med möjlighet till interaktion

A jump for the future

Av Moderator

In the last months I have moderated a number of conferences about sustainability and climate change. All well organized and well planned with participants from a number of countries. All with the aim to contribute to increased knowledge, consciousness and collaboration between different stakeholders.

From the first conference I left with a sense of sadness. I was shaken and scared by the figures presented by the fantastic keynote speaker Chrisna du Plessis from South Africa. Her speech was nothing else but a punch in the stomach. When coming back up on stage, I realized I was close to tears, one of the few occasions in my more than 15 years of moderating. Strangely enough, I also felt a relief, because when the message is so clear there is nothing left but to act is there? We all have to change and do what we can to at least milden the catastrophe that we are envisaging if we continue to do nothing.

From the next conference I left with a smile. I left with hope. To moderate Northern Connections Living Lab GBG and hear companies from all Europe pitch their products and services aiming at building Sweden’s (and possibly the western world’s) first fossil free preschool was a joy!

The symbolic jump for hope that keynote speaker Birgitta Goven from the Swedish Construction Federation and I made the audience do, became more than a symbol. It became power, decisiveness and a clear vision for the future.

In my world, we need both these feelings; both the one telling us we are running late if we want to stay on this planet a bit longer and the hopeful one saying “we have it in our hands and I can contribute”. It is when we combine the acceptance that things really need to change with the innovative and concrete ideas emerging from innovative collaboration that we become proactive. Real collaboration between all kind of stakeholders – which includes listening to other perspectives and new ideas and brave people that invest time and money in businesses contributing to transformation.

Kan konsten att lyssna rädda världen?

Av Okategoriserat

Stora ord. Visst, men ju mer jag tänker på det ju större blir potentialen för ett förbättrat lyssnande. På alla nivåer. För personlig utveckling, mellanmänskliga relationer, för grupper och team, för organisationer, samhällen, stater och relationer mellan stater.

Lyssnandet anses av många vara den mest centrala kommunikationsfärdigheten, men det är också den minst utforskade. Kanske den med lägst status? För även om vi alla har hört talas om aktivt lyssnande och kanske praktiserat det på någon kurs vill jag påstå att det är det vi är sämst på. Vi är inte närvarande, lyssnar inte färdigt eller reflekterar inte ens över vad det är vi hör. I värsta fall ställer vi inte ens frågan eller bjuder in till dialog. Ofta har vi redan bestämt oss för vad vi ska säga sedan, oavsett vad vi får höra. Är dessutom personen olik oss själva, har ett annat perspektiv, en annan bakgrund eller ett annat kön tenderar vi att lyssna ännu mindre fritt från egna tolkningar och värderingar.

Professorn i Företagsekonomi Klara Pihlajamäki, en av dem som har studerat lyssnande säger bland annat ”Lyssnandet är en outnyttjad resurs. När vi väljer att inte lyssna förnekar vi inte bara den som talar utan också oss själva”.

Som moderator är jag bra på att ställa frågor. Nyfikenhet och intresse för andra är en förutsättning för att göra ett bra jobb. Som ledare är det lika viktigt; att försöka förstå dina medarbetare och kollegor för att utveckla teamet och hitta synergier mellan människor.  Som medmänniska gäller samma sak. För att bygga relationer och utvecklas som människa behöver vi lyssna, både på oss själva och på andra.

Ju mer vi frågar, ju fler möten vi har, ju mer måste vi alltså lyssna. Lyssna för att försöka förstå. Lyssna för att lära känna. Lyssna för att reflektera vad det du hör betyder. För relationen, för ditt uppdrag, för organisationen eller för samhället.

Lyssnandets tre nivåer

I min och Karin Klingenstiernas bok Yrke: Moderator – Konsten att leda på scen, har vi med en enkel och insiktskapande modell kallad lyssnandets tre nivåer. Den är en del av Aktivt Lyssnande, men inte så ofta använd.

Nivå 1: Subjektiv. Du lyssnar för att svara och utgår från dig själv, dina förutfattade meningar och din egen agenda. Ofta tar den subjektiva lyssnaren över historien ganska direkt. Ren kidnappning med andra ord. Jag tror vi alla varit på denna nivå, även om det kan vara svårt att medge. Eller är vi bara omedvetna?

Nivå 2: Objektiv. Du lyssnar för att förstå utan att värdera eller filtrera. Du låter motparten prata till punkt och lyssnar utan att avbryta. Fokus är på sakinnehållet som bekräftas genom ett det objektiva lyssnandet.

Nivå 3: Metalyssnande eller global. Du lyssnar för att förstå människan. Hur något sägs kan vara viktigare än vad som sägs. Vi är intresserade av och tar in hela situationen. Frågorna blir annorlunda, pauserna kanske längre. Vi vill verkligen förstå och vi läser mellan raderna för att få veta mer. Empati präglar ditt lyssnande. Här bekräftar lyssnaren inte bara det konkreta innehållet i berättelsen utan också känslan bakom.

Förtroende, respekt, närvaro och fokus

Studier identifierar olika teman för lyssnandet. Flera som återkommer är att etablera förtroende, att respektera talaren och dennes berättelse, att vara närvarande genom att fokusera sin uppmärksamhet både kroppsligt och verbalt på talaren. Själv vill jag lägga till mentalt, att vara närvarande fullt ut innebär också att vara närvarande mentalt med sina tankar hos den man lyssnar på. Kanske är det den svåraste delen i konsten att lyssna? Att få tyst på vår inre röst som sysslar med något helt annat medan vi på ytan lyssnar på någon i vår närhet. I tider av ständig uppkoppling, förändring och många samtidiga skeenden kan det vara svårt, och vi kan behöva träna på vår närvaro. Till exempel genom mindfulness eller någon annan form av mental träning.

Starka känslor väcks när man inte blir lyssnad på

Jag gör ofta en enkel övning när jag leder grupper och seminarier. Den kan göras på olika sätt men går ut på att en person ska berätta något relativt viktigt och en annan ska visa att den absolut inte lyssnar. Titta bort, knappa på telefonen, avbryta eller knyta skorna. Trots att alla vet att det är en övning får frågan ”hur kändes det” svar som frustration, irritation, ilska, nedstämdhet, besvikelse, känslan av att vara mindre värd är ord som kommer upp. Det tråkiga är att det är så här vi ofta beter oss mot varandra.

Kent Adelmann är docent i didaktiskt lyssnande och har skrivit boken Konsten att lyssna. En verklig profet i lyssnandets konst. Han säger bland annat att alla organisationer behöver höja sin lyss-kompetens och minska sina lyss-misstag. Han visar att det handlar om enorma summor som kan sparas in om vi blir bättre på att lyssna. Förutom att välmåendet skulle öka. En uppsats från Mälardalens Högskola bekräftar det sista, ett bättre lyssnande kan minska den psykiska ohälsan.

Så vad väntar vi på? Ut och lyssna! Ställ fler frågor och var intresserad av svaren. Det enda som är säkert är att vi kommer att få bättre relationer, nya perspektiv & insikter vilket leder till både yrkesmässig och personlig utveckling. Och om de ledare vi väljer skulle lyssna mer på metanivå är jag övertygad om att både företag och världen skulle se annorlunda ut! Glöm inte heller att lyssna inåt då och då. För där inne finns någon som är värd att bli lyssnad på. Själv tänker jag träna lyssnandets sköna konst hos den grupp hållbarhetschefer jag ska leda i morgon. Där finns så mycket kunskap!

Bokrelease Yrke: Moderator

Av Böcker, Moderator

Yrke: Moderator är en bok om konsten att leda på scen, och är för dig som är, vill bli, anlitar eller förmedlar moderator. Jag har skrivit den tillsammans med Karin Klingenstierna.

Talarbranschen växer så det knakar och omsätter miljarder. Möten och evenemang bidrar till innovation, kunskap, samhällsnytta, värdeskapande kontakter och starkare varumärken. I takt med detta ökar moderatorns roll i omfattning och betydelse.

Ett professionellt ledarskap på scenen erkänns alltmer som avgörande för ett events framgång. Det leder till ett ökat behov av kunskap, utbildning och kompetens för alla intressenter.

Här får du praktiska tips som blandas med författarnas gedigna erfarenheter av att förbereda, genomföra och följa upp ett moderatorsuppdrag. Flera andra röster bidrar genom sina perspektiv till att göra Yrke: Moderator till en användbar och inspirerande vägledning. Läsaren ges också utrymme till att reflektera i alla bokens kapitel.

Läs mer om boken på hemsidan Yrke: Moderator, och köp boken här

Här kan vi infoga text eller annat innehåll vid behov