Att skapa ny mening

Av Okategoriserat

Jag brukade föreläsa om komplex förändring. Om när oförutsägbarheten ökar. Om när ingen, inte ens chefen, har svar på alla frågor. Om när vi inte längre kan veta att A leder till B, eller kanske snarare då vi vet att något oförutsett kommer att inträffa idag med. Vi vet bara inte vad, eller hur det påverkar oss.

Innan dess brukade jag föreläsa om kris, och vad som händer med oss när livet vänds upp och ned. Men framförallt om vad vi kan göra för att bygga motståndskraft när livet utmanar. Motståndskraft i bemärkelsen; minska risken att fastna, minska risken att hamna i psykisk ohälsa, minska risken att inte komma vidare. Med det menar jag inte att vi ska bita ihop, hålla tyst och svara ”allt är bra, när det är precis allt annat än utom det. Snarare att vi behöver rusta oss för att bygga vår motståndskraft och att en del av det kan vara att våga vara i det som just då är som svårast.

Sedan Corona pandemin kom till oss i våras har jag gått och grunnat på det här en del. För nu är vi ju i ständig ovisshet, ingen vet vem som har rätt, eller hur morgondagen ser ut. Många av de tidigare rationella förklaringsmetoderna, sambanden och analyserna fungerar inte längre. Inte ens för dem som är experter på virus, nationalekonomi, arbetsmarknad eller affärsutveckling. Många av oss är i en form av i en form av lågintensiv kris. Frågor dyker upp. Kommer jag att fortsätta vara permitterad? Finns min bransch kvar i morgon? Vad händer om jag, eller min partner, blir smittad? Kan jag resa och hälsa på moster som ligger ensam på äldreboendet sedan i mars? Andra är i en mer uttalad kris. Kanske har en närstående dött. Kanske är jag 60 år och varslad i en bransch som tappat 80 % av sin omsättning.

Mitt grunnande har fått mig att gå tillbaka till mina tidigare föreläsningar om kris, baserat på min bok En fot i golvet, om en resa genom landet Kris, och med utgångspunkt i den krisforskning som bedrivits under 2000-talet och de viktiga faktorer som kan bygga motståndskraft, oavsett typ av kris eller svår situation. De jag framförallt tänker på är:

1.    Självtillit – om att tro på vår inneboende kraft och mota bort den inre kritikern.

2.    Socialt stöd – om grundläggande stöd från människor i vår närhet.

3.    Skapa ny mening – om att identifiera vår egen och organisationens nya mening och skapa nya mål.

Vi vet inte om vad som sker i morgon. Vi vet inte när vaccinet kommer. När vi kan kramas igen. När vi kommer att kunna ha en vanlig afterwork, kick-off eller spontant åka iväg på en resa. Men vi vet att vi behöver vara uthålliga, att vi behöver ta hand om oss själva, och varandra. Inte på låtsas. Utan på riktigt. Över tid. Vi vet att vi behöver fortsätta utveckla digitala möten. Även de på riktigt. Vi får inte låta oss nöja med att de är i bästa fall ok, vi behöver vara närvarande, bry oss om och skapa motivation och engagemang även när vi inte är i samma rum.

Vi behöver ha saker att se fram emot. Nya saker. Ny mening. Ibland kan det vara så enkelt som en skogspromenad och komma hem med lysande gula svampar i fickor och påsar. Eller ett gott samtal med kollegan på lunchen som blev omvandlad till promenad och medhavd sallad. Jag vet att jag behöver jobba med just den nya meningen, jag vet att jag behöver skapa längtan efter ny mening. Tänk om vi kan hjälpas åt?

Omställd och klar?

Av Ledarskap

Sedan några år har jag föreläst, faciliterat, modererat och utbildat på temat förändring. Jag har länge varit fascinerad av komplexitet, den förändring som ställer nya krav på såväl ledarskap, medarbetarskap och beteende. @Mia Liljeberg var en av mina samtalspartners och vi kunde sitta i timmar och diskutera komplexitet och oförutsägbarhet. På @lorensbergs genomförde vi workshops i att hantera polariteter, både och i dagligt tal, och jag blev ännu mer intresserad av ämnet. Både arbetsmässigt och personligt. Och så kom C! Tala om oförutsägbarhet, komplexitet och polariteter! På alla plan; det samhälleliga, det organisatoriska, det relationsmässiga och det personliga.

Digital transformation i möteskulturens tjänst

Att verka som föreläsare, moderator, facilitator och ledarutvecklare var inte det mest efterfrågade yrket i mars.  ”Hej, jag undrar om ni behöver en moderator på en konferens snart?” Samtliga mina uppdrag försvann på ett par dagar. Då är man inte kaxig som egen företagare. Men eftersom jag under många år arbetat med möteskultur dök det direkt upp ett behov som jag kunde bidra att tillgodose. ”Hur vi kan skapa digitala möten som engagerar, motiverar och leder till resultat”. Jag utvecklade ett par koncept, främst för chefer, kring att leda på distans, och märkte att man med små medel kan göra stor skillnad. Mer förberedelser, tydliga spelregler, större fokus på interaktivitet och att våga bjuda på sig själv är några exempel.


Några framgångsfaktorer

Jag är inte och kommer aldrig att bli en tekniknörd. Men att designa, genomföra och skapa en process kring digitala möten blev jag snabbt riktigt bra på. Förmågan att nätverka och fråga andra om de kan bidra med det jag inte behärskar fullt ut blev ett lyckokast. Både för mig, uppdragsgivarna och andra konsulter som behövt uppdrag under denna knepiga tid. Den generositet och samskapande som många visat under denna tid gör mig rent ut sagt lycklig! Nya samarbeten och nya roller har vuxit fram. Tack alla som bistått mig! Som Humle @mariealfredsson, @hassecarlsson och @jantern.

Vi vet alla att det kan gå fel. Vi vet att det ofta händer något som påverkar ljud och bild. Ibland är det den mänskliga faktorn och ibland något annat. Under den läroperiod vi befinner oss i just nu är det ok. Vi klappar oss själva och varandra digitalt på axeln och säger något tröstande i stil med: ”det hände mig också i förra veckan…” Kanske kan det bidra till en mer tolerant attityd även framåt? En attityd som även inrymmer en ökad grad av lösningsfokus.

Sist men inte minst, och det må låta som en klyscha, gäller det att våga. Våga kasta sig ut i ett område där man har mindre kontroll, där oförutsägbarheten är större, där ingen har svaret på alla frågor och där agilitet och lärande utvecklas i realtid. Med andra ord precis det som komplexitet handlar om. Jag vågade!

När vårens sista uppdrag var avklarade hade jag gjort inte mindre än 31 digitala möten, utbildningar, workshops och seminarium. Jag hade varit digital moderator på en årsstämma för ett företag verksamt runt om i världen. Jag hade genomfört ett hybridevent (föreläsare och facilitator) med deltagare både i rummet och runt om vid sina skärmar. Och jag hade gjort 0 fysiska möten. Noll. Nada. Zero.

Jag märkte dock att jag var trött. Tröttare än vanligt. Omställning har sitt pris. Osäkerhet och mindre kontroll kostar. Min akilleshäl, min ömma punkt när det blir för mycket är sömnen. Ibland drabbas jag av mardrömmar. Vårens drömmar har haft ETT tema. Teknikstrul! Som drömmen då jag skulle föreläsa på en enorm arena med tusentals huvuden i publiken och jag frågar om de har en fjärrkontroll till datorn att låna ut. Någon pekar på en stor apparat, med en sisådär tusen knappar och säger ointresserat: “Du kan ta den. Men ljudet verkar inte fungera i dag. Så du får prata högt.” Innan jag vaknade hade jag insett att jag ändå inte hade med mig min presentation så vad gjorde väl det att det varken fanns fjärrkontroll eller ljud. Vaknade kallsvettig. Och lättad att det trots allt var en dröm.

Är jag då omställd och klar? Nja… Omställningen fortsätter liksom lärandet. De flesta av höstens uppdrag är omgjorda till digitala versioner. Det jag i sommar behöver fundera över är vad min väg i detta ska vara. Hur bidrar jag som bäst? I vilka roller vill jag vara?

Redan nu vet jag att det blir förändringsledning även digitalt. Tredagarskursen för chefer ska göras om. Det blir grymt spännande att sätta tänderna i. Liksom den stora europeiska konferensen där jag är moderator på distans med bara några få gäster i studion.

Vandringsatsning som fick ställas om

Min passion är vandring. Allra mest gillar jag att vandra i alperna. Under de senast 10 åren har jag släpat med ett hundratal vänner, bekanta och familjemedlemmar på diverse vandringar runt om i världen. Många har frågat om råd, tips och undrat varför jag inte utvecklar egna resor. Efter något års funderande prövade jag mina vingar förra hösten. Jag tog med mig en grupp till den del av alperna som jag känner till bäst och tycker oerhört mycket om. Någon dal från Chamonix, med utsikt över Mont Blanc, finns makalöst fina och varierade leder. Solen sken. Huset jag hyrde var fantastiskt, man behövde bara sträcka sig lite från terrassen för att se självaste Mont Blanc och byns delikatesshandlare var på sitt allra bästa humör vid provningen som ingick.

Min oro över att min känsla av frihet skulle berövas mig då jag arrangerade vandringsresor kom på skam och jag bestämde mig för att satsa på vandring som en del av mitt erbjudande. För att få vandra mer, för att fler ska inse det ljuvliga, kraftfulla i att gå upp och nedför ett berg.

Eftersom jag är den jag är, tokig och passionerad, skapade jag inte mindre än fem vandringsresor under 2020. Tåg till Nice för kustnära vandring med tågentusiasten @mariaundewesterberg, vinvandring kring Genève, vandring och reflektion i min favoritby i Provence och två alpvandringar stod på programmet.  Men medan min omställning yrkesmässigt gick blixtsnabbt så stack jag huvudet i sanden längre när det gällde mina vandringar.  Visst skulle det gå att resa i maj? Det är ju flera veckor bort… Jag ville inte, vägrade, vågade inte tro att min stora satsning skulle bli inställd. Det var ju nu jag skulle förverkliga min dröm!

Så småningom insåg jag att vårens resor inte skulle bli av. Då vidtog omställning nummer två. Om jag inte kan gå där, så får jag väl gå här. Sedan dess har det blivit ett 30-tal vandringar lokalt. Jag började med Gotaleden, som tog mig från Alingsås till Göteborg i ett par etapper. Just nu gäller sjö tema. Vet ni hur många sjöar man kan gå runt i detta land? Många! Människor hör av sig och vill följa med, ibland hänger ett par stycken på och någon gång då och då går jag själv och på köpet har jag fått en riktig vandringsvän @lenagrönqvist, som ofta gör mig sällskap. Tillsammans har vi utvecklat ett enkelt recensionssystem för vandringar. På en skala 1-6 och i sex kriterier ger vi kängor i betyg.  Båda veckans vandringar var fantastiska och fick 5 eller 6 kängor i de flesta kriterier, inte minst i överraskningskategorin. Vad sägs om fyra övergivna vackra hus och en övergiven husvagn mitt ute i skogen, bara att flytta in!

Så jag frågar mig igen. Är jag omställd och klar? Nej absolut inte! Jag vill fortsätta att utveckla lokala vandringar, kombinera dem med mina andra uppdrag och bidra till att vi både kommer ut mer i naturen, rör på oss, och hittar goda mötesplatser med utrymme för dialog långt ifrån konferensrummen. MEN jag drömmer också om fortsatta vandringar söderut. Visst kommer jag iväg till Alperna i början hösten? Alpbyn väntar, huset är hyrt och Massimo står redo med sina delikata specialiteter. Vill du följa med?

Nu väntar omställning nummer tre, den kanske svåraste för mig; att ställa om till semester. Jag gör ett försök att bli mer analog från och med denna vecka. Och ser ni mig här i sociala medier – säg till mig att koppla ned och gå och vandra.

Leda medarbetare på distans?

Av Utbildning

Stöd och verktyg för din omställning till ett närvarande digitalt ledarskap

Vårt arbetssätt har över natten förändrats drastiskt. Visst har många av oss jobbat på distans någon gång ibland, visst har globala team samarbetat i virtuella möten, men nu är allt annorlunda. I den snabba och oförutsägbara förändring som vi nu befinner oss i, sätts vårt ledarskap på prov. Hur ska du behålla det närvarande ledarskapet när dina medarbetare inte längre finns på jobbet? Hur ska du stötta dem nu när du inte längre möter dem på morgonen vid kaffemaskinen?

Som ledare behöver du göra en plan för hur arbetet ska organiseras och framförallt hur vi ska fortsätta mötas, i det dagliga operativa såväl som i det strategiska. Utmaningen är att bibehålla känslan av kompetens och tillhörighet, det som skapar den inre motivationen, det som gör att man vill bidra och engagera sig!

Som ledare behöver vi också känna av vilka som kan behöva extra stöd och erbjuda dem det. På samma sätt behöver vi hålla kontakten med våra andra intressenter, kunder och leverantörer i denna osäkra tid. Relationerna blir om möjligt än viktigare, och därför även ditt sätt att kommunicera, lyssna, coacha och interagera med andra.

I mina roller som coach, föreläsare, moderator, facilitator och ledartränare kan jag stötta dig och din organisation även i denna förändringens tid. På nya arenor och forum. Med samma engagemang och närvaro.

Om Åsa

Åsa Lindell är föreläsare, moderator och certifierad facilitator. Hon inspirerar och leder möten och workshops om bland annat möteskultur, förändring, levande värdegrund och bemötande.

Åsa har en bakgrund som organisationskonsult och kommunikationsdirektör i stora bolag som Schenker, Stena Line och Lindex, har varit verksam som chef inom Styrelseakademien och Företagarna och anlitas av alla tänkbara branscher tack vare sin breda bakgrund.

+46701463363

asa@asalindell.com

asa.lindell@lorensbergs.se

www.asalindell.com

www.lorensbergs.se

MITT BIDRAG

Digital omställning i ledarskapet. Rådgivning kring att leda på distans; så behåller jag ett närvarande ledarskap och hittar mitt sätt att leda i det nya.

Engagerande operativa möten digitalt; funktionalitet, facilitering, interaktivitet i vardagsmöten. Träning och genomgång av verktyg och förhållningssätt.

Dialog och process; work-shop och dialogmöten digitalt. Design, facilitering och moderering.

Coachning av ledare som behöver stötta sina medarbetare i kris, osäkerhet, omställning. Digitalt eller ansikte mot ansikte. Min bok En fot i golvet – Om en resa genom landet kris ingår.

Föreläsning: Konsten att leda på scen för alla mötesledare. Virtuell föreläsning med möjlighet till interaktion.

Föreläsning: Leda och leva i förändring. Virtuell föreläsning med möjlighet till interaktion

A jump for the future

Av Moderator

In the last months I have moderated a number of conferences about sustainability and climate change. All well organized and well planned with participants from a number of countries. All with the aim to contribute to increased knowledge, consciousness and collaboration between different stakeholders.

From the first conference I left with a sense of sadness. I was shaken and scared by the figures presented by the fantastic keynote speaker Chrisna du Plessis from South Africa. Her speech was nothing else but a punch in the stomach. When coming back up on stage, I realized I was close to tears, one of the few occasions in my more than 15 years of moderating. Strangely enough, I also felt a relief, because when the message is so clear there is nothing left but to act is there? We all have to change and do what we can to at least milden the catastrophe that we are envisaging if we continue to do nothing.

From the next conference I left with a smile. I left with hope. To moderate Northern Connections Living Lab GBG and hear companies from all Europe pitch their products and services aiming at building Sweden’s (and possibly the western world’s) first fossil free preschool was a joy!

The symbolic jump for hope that keynote speaker Birgitta Goven from the Swedish Construction Federation and I made the audience do, became more than a symbol. It became power, decisiveness and a clear vision for the future.

In my world, we need both these feelings; both the one telling us we are running late if we want to stay on this planet a bit longer and the hopeful one saying “we have it in our hands and I can contribute”. It is when we combine the acceptance that things really need to change with the innovative and concrete ideas emerging from innovative collaboration that we become proactive. Real collaboration between all kind of stakeholders – which includes listening to other perspectives and new ideas and brave people that invest time and money in businesses contributing to transformation.

Kan konsten att lyssna rädda världen?

Av Okategoriserat

Stora ord. Visst, men ju mer jag tänker på det ju större blir potentialen för ett förbättrat lyssnande. På alla nivåer. För personlig utveckling, mellanmänskliga relationer, för grupper och team, för organisationer, samhällen, stater och relationer mellan stater.

Lyssnandet anses av många vara den mest centrala kommunikationsfärdigheten, men det är också den minst utforskade. Kanske den med lägst status? För även om vi alla har hört talas om aktivt lyssnande och kanske praktiserat det på någon kurs vill jag påstå att det är det vi är sämst på. Vi är inte närvarande, lyssnar inte färdigt eller reflekterar inte ens över vad det är vi hör. I värsta fall ställer vi inte ens frågan eller bjuder in till dialog. Ofta har vi redan bestämt oss för vad vi ska säga sedan, oavsett vad vi får höra. Är dessutom personen olik oss själva, har ett annat perspektiv, en annan bakgrund eller ett annat kön tenderar vi att lyssna ännu mindre fritt från egna tolkningar och värderingar.

Professorn i Företagsekonomi Klara Pihlajamäki, en av dem som har studerat lyssnande säger bland annat ”Lyssnandet är en outnyttjad resurs. När vi väljer att inte lyssna förnekar vi inte bara den som talar utan också oss själva”.

Som moderator är jag bra på att ställa frågor. Nyfikenhet och intresse för andra är en förutsättning för att göra ett bra jobb. Som ledare är det lika viktigt; att försöka förstå dina medarbetare och kollegor för att utveckla teamet och hitta synergier mellan människor.  Som medmänniska gäller samma sak. För att bygga relationer och utvecklas som människa behöver vi lyssna, både på oss själva och på andra.

Ju mer vi frågar, ju fler möten vi har, ju mer måste vi alltså lyssna. Lyssna för att försöka förstå. Lyssna för att lära känna. Lyssna för att reflektera vad det du hör betyder. För relationen, för ditt uppdrag, för organisationen eller för samhället.

Lyssnandets tre nivåer

I min och Karin Klingenstiernas bok Yrke: Moderator – Konsten att leda på scen, har vi med en enkel och insiktskapande modell kallad lyssnandets tre nivåer. Den är en del av Aktivt Lyssnande, men inte så ofta använd.

Nivå 1: Subjektiv. Du lyssnar för att svara och utgår från dig själv, dina förutfattade meningar och din egen agenda. Ofta tar den subjektiva lyssnaren över historien ganska direkt. Ren kidnappning med andra ord. Jag tror vi alla varit på denna nivå, även om det kan vara svårt att medge. Eller är vi bara omedvetna?

Nivå 2: Objektiv. Du lyssnar för att förstå utan att värdera eller filtrera. Du låter motparten prata till punkt och lyssnar utan att avbryta. Fokus är på sakinnehållet som bekräftas genom ett det objektiva lyssnandet.

Nivå 3: Metalyssnande eller global. Du lyssnar för att förstå människan. Hur något sägs kan vara viktigare än vad som sägs. Vi är intresserade av och tar in hela situationen. Frågorna blir annorlunda, pauserna kanske längre. Vi vill verkligen förstå och vi läser mellan raderna för att få veta mer. Empati präglar ditt lyssnande. Här bekräftar lyssnaren inte bara det konkreta innehållet i berättelsen utan också känslan bakom.

Förtroende, respekt, närvaro och fokus

Studier identifierar olika teman för lyssnandet. Flera som återkommer är att etablera förtroende, att respektera talaren och dennes berättelse, att vara närvarande genom att fokusera sin uppmärksamhet både kroppsligt och verbalt på talaren. Själv vill jag lägga till mentalt, att vara närvarande fullt ut innebär också att vara närvarande mentalt med sina tankar hos den man lyssnar på. Kanske är det den svåraste delen i konsten att lyssna? Att få tyst på vår inre röst som sysslar med något helt annat medan vi på ytan lyssnar på någon i vår närhet. I tider av ständig uppkoppling, förändring och många samtidiga skeenden kan det vara svårt, och vi kan behöva träna på vår närvaro. Till exempel genom mindfulness eller någon annan form av mental träning.

Starka känslor väcks när man inte blir lyssnad på

Jag gör ofta en enkel övning när jag leder grupper och seminarier. Den kan göras på olika sätt men går ut på att en person ska berätta något relativt viktigt och en annan ska visa att den absolut inte lyssnar. Titta bort, knappa på telefonen, avbryta eller knyta skorna. Trots att alla vet att det är en övning får frågan ”hur kändes det” svar som frustration, irritation, ilska, nedstämdhet, besvikelse, känslan av att vara mindre värd är ord som kommer upp. Det tråkiga är att det är så här vi ofta beter oss mot varandra.

Kent Adelmann är docent i didaktiskt lyssnande och har skrivit boken Konsten att lyssna. En verklig profet i lyssnandets konst. Han säger bland annat att alla organisationer behöver höja sin lyss-kompetens och minska sina lyss-misstag. Han visar att det handlar om enorma summor som kan sparas in om vi blir bättre på att lyssna. Förutom att välmåendet skulle öka. En uppsats från Mälardalens Högskola bekräftar det sista, ett bättre lyssnande kan minska den psykiska ohälsan.

Så vad väntar vi på? Ut och lyssna! Ställ fler frågor och var intresserad av svaren. Det enda som är säkert är att vi kommer att få bättre relationer, nya perspektiv & insikter vilket leder till både yrkesmässig och personlig utveckling. Och om de ledare vi väljer skulle lyssna mer på metanivå är jag övertygad om att både företag och världen skulle se annorlunda ut! Glöm inte heller att lyssna inåt då och då. För där inne finns någon som är värd att bli lyssnad på. Själv tänker jag träna lyssnandets sköna konst hos den grupp hållbarhetschefer jag ska leda i morgon. Där finns så mycket kunskap!

Bokrelease Yrke: Moderator

Av Böcker, Moderator

Yrke: Moderator är en bok om konsten att leda på scen, och är för dig som är, vill bli, anlitar eller förmedlar moderator. Jag har skrivit den tillsammans med Karin Klingenstierna.

Talarbranschen växer så det knakar och omsätter miljarder. Möten och evenemang bidrar till innovation, kunskap, samhällsnytta, värdeskapande kontakter och starkare varumärken. I takt med detta ökar moderatorns roll i omfattning och betydelse.

Ett professionellt ledarskap på scenen erkänns alltmer som avgörande för ett events framgång. Det leder till ett ökat behov av kunskap, utbildning och kompetens för alla intressenter.

Här får du praktiska tips som blandas med författarnas gedigna erfarenheter av att förbereda, genomföra och följa upp ett moderatorsuppdrag. Flera andra röster bidrar genom sina perspektiv till att göra Yrke: Moderator till en användbar och inspirerande vägledning. Läsaren ges också utrymme till att reflektera i alla bokens kapitel.

Läs mer om boken på hemsidan Yrke: Moderator, och köp boken här

Start-up – starta något nytt

Av Facilitator

Start-up är ett koncept, en workshop, och ett samarbete mellan Åsa Lindell och Anna Almberg. Den passar er som startar en ny fas, ett nytt projekt, eller helt enkelt behöver en kick-off.

EXEMPEL PÅ METODER

 • Konsten att lyssna
 • Feedforward
 • Metoder för omvärldsspaning
 • Gruppövningar för ökad tillit
 • Improvisera mera
 • Idégenerering
 • Reflektionsövningar som en förutsättning för kreativitet
 • Lösningsfokus
 • Magnetiska målbilder
 • Coachning för att hitta vägen till målet
 • Visualisering

Med hjälp av digitalt lärande startar vi workshopen och inspirationen några veckor innan den fysiska träffen och fortsätter lika länge efteråt. När vi ses kombinerar vi teori med många praktiska övningar, rollspel, diskussion och reflektion. Och vi låter skrattet ta plats!

FÖR VEM PASSAR START-UP?

Start-up är en workshop för er som startar en ny fas, ett nytt projekt eller behöver en kick-off. Kanske ska ni precis flytta in i ett nytt kontor, omorganisera er, starta en ny marknad eller ett nytt verksamhetsområde.

OMFATTNING

Start-up är ett flexibelt upplägg som kan anpassas till olika gruppstorlekar och tid. Från en halvdag upp till två heldagar. Eller mer.

Vill du veta mer? Kontakta Åsa här

Åsa pratar möteskultur i TV4

Av Möten, Tips

Potentialen med bättre möten är enorm. Vem har inte känt frustration över teknikstrul, otydliga syften eller bristande dialog på ett möte? Det positiva är att det är enkelt att åtgärda bara man bestämmer sig för att göra skillnad.

I måndags och tisdags diskuterade jag möteskultur i TV4, och vikten med en riktigt god möteskultur. En bra start är att formulera ett syfte för varje möte, ta fram gemensamma spelregler och utbilda vassa mötesledare. För det är en kompetens att leda möten, en kompetens som enkelt kan tränas upp! Och om ledningen är med, visar att de menar allvar, inte minst i sitt eget beteende, så får ni snart effektiva möten som ger önskad effekt. Som grädde på det berömda moset blir det mycket roligare!

Klippet kan ni även se här: http://www.tv4.se/nyhetsmorgon/klipp/s%C3%A5-undviker-du-att-drabbas-av-m%C3%B6tesinfarkt-3884051

I samtal med Lars Lagerbäck

Av Samtal på scen

I mina samtal på scen träffar jag spännande profiler, kända som okända. För en tid sedan mötte jag en av de just nu mest omtalade; Lars Lagerbäck som utnämnts till årets ledare på Idrottsgalan och är aktuell som ny tränare för det norska herrlandslaget i fotboll.

Fokus för vårt samtal var inte straffläggning, vem som hamnar på avbytarbänken, eller hur det är att leda någon som Zlatan, utan ledarskap, motivation och laganda.

Fokus för vårt samtal var inte straffläggning, vem som hamnar på avbytarbänken, eller hur det är att leda någon som Zlatan, utan ledarskap, motivation och laganda.

På scen strax före Lars Lagerbäck diskuterade jag samma ämne, men då med en chef från bankvärlden, närmare bestämt Collector. Det måste ju vara en stor skillnad dem emellan tänkte jag först, för det går väl inte att jämföra en fotbollstränare för Islands landslag med en anställd på ett bankkontor?

Visst finns det olikheter, inte minst gällande klädkod, men det visar sig som så ofta att vi människor är mer lika än olika och framförallt att vår inre motivation i stort sett är den samma.

Den motivationsteorimodell jag just nu är mest intresserad av är Self Determination Theory (Deci, Ryan), vilken fokuserar på tre grundläggande psykologiska behov som behöver tillfredsställas för att vi ska hitta vår inre motivation; kompetens, autonomi och tillhörighet. Vi behöver känna att vi är kompetenta, har resurser att utföra våra arbetsuppgifter och att vi kan möta nya utmaningar. Dessutom har vi behov av att kunna göra meningsfulla val, verka i en kultur som inte är för långt ifrån våra egna värderingar, samt känna tillit och trygghet tillsammans med kollegor och våra ledare.

Det låter kanske enkelt, men hur många av oss känner egentligen så?

Magnus Lenngren från Collector berättar att de möter behoven genom att delegera mer ansvar till betydligt mindre team, ge dem en stor grad av självbestämmande och uppmuntra till egna aktiviteter i teamet. Även utåt får medarbetarna känna att de är kompetenta då de får representera banken i olika sammanhang, vilket leder till modiga och säkert nödvändiga steg bort från kontrollrutan i en konservativ bransch som befinner sig i stor omställning.

Hur skapas då den inre motivationen i Islands fotbollslandslag? Det som slår mig är Lagerbäcks betoning av underdogaspekten som skapat en hög grad av både tillhörighet, kompetens och autonomi. Ett litet lag med färre ledare, vilket delvis är ett medvetet val av Lagerbäck, och utan några fixstjärnor, kanske får alla att känna sig mer kompetenta och delaktiga? Att i stort sett ha tagit bort alla regler för att i stället jobba med attityder och värderingar är också en viktig del av framgången. Lagerbäcks motivationskedja består av utbilda och skapa förståelse för hur man vinner matcher (ja vi på läktaren vet att det är genom att göra mål, men nu har jag lärt mig att det på träningar alltför sällan fokuseras på vad som händer i straffområdet), och genom avsaknaden av regler skapas inre motivation baserat på kraften att ta eget ansvar. Då är man en professionell spelare, eller en professionell bankman för den delen.

Det är just detta som blir min aha-upplevelse denna eftermiddag; den inre motivationen som nödvändighet för det personliga ansvaret.

Det är just detta som blir min aha-upplevelse denna eftermiddag; den inre motivationen som nödvändighet för det personliga ansvaret. Detta är en växande utmaning, oavsett om våra medarbetare har fotbollskor eller loafers. För en sak som är säker är att den unga generationen inte kommer att nicka, le och prestera om de inte känner sig motiverade inifrån och ut.

Vad finns då mer att säga om Lars Lagerbäck som nu styr kosan västerut och tar över Norges herrlandslag i fotboll? Jo, att han är närvarande och inkluderande. Som samtalsledare/moderator känner jag mig kompetent att sköta mitt jobb med en person vid min sida som vill samtala med mig, jag är autonom i att jag får ställa vilka frågor som helst och det känns riktigt gött att sitta där tillsammans på scen! Basalt, ja visst, men tyvärr är det inte alltid så det går till. Själv blir jag alltid lika glad åt ledare som är autentiska och lever som de lär, så det är med ett stort leende jag lämnar scenen denna dag.

Variera dina möten och få ny energi och bättre resultat

Av Möten, Tips

Visst går det lätt slentrian i våra möten? Vi tenderar att göra som vi alltid gjort och då infinner sig den gamla sanningen att ” då får vi också det vi alltid fått”.  Att variera sina möten är ett effektivt sätt att få nya tankar, nya resultat och bättre samspel tack vare ny energi.

Nedan kommer 10 tips kring hur du kan variera dina möten:

1. Variera möblering; ståbord i rummet, ta bord borden, stolar i ring
2. Variera med musik; gör en spellista med olika typer av musik
3. Variera i gruppen; helgrupp, smågrupper, enskild reflektion, laget runt
4. Variera med delegering: förbered mötesdeltagare på att ansvara för vissa moment i mötet
5. Variera mötesplats: byt plats, använd andra utrymmen (ex möten på golvet i butiken, hos en leverantör eller på en mötesanläggning)
6. Variera ute och inne: promenad, reflekterande vandring, frisk luft – gör det till en del av dina möten
7. Variera mat och dryck: ha teman, visst är det gott med hembakat och glöm inte vattnet
8. Övningar: våga kliva utanför komfortzonen och testa enkla icebreakers eller energizers
9. Variera presentationsstöd: växla mellan powerpoint, tavla, blädderblock och inget stöd alls
10. Variera med kroppsspråk: använd röst, gester, ögonkontakt beroende på situation. Träna!

Sist men inte minst: utgå alltid från syftet med mötet!

Här kan vi infoga text eller annat innehåll vid behov